Mama yang sangat teringin nak makan cheese cake buatan sendiri. Mengidam sungguh bila tengok Kak Atie hantar mms gambar cheese kek hasil buatannya. Rupa-rupanya bukan susah mana pun untuk menghasilkan sebuah cheese cake yang sebegitu sodapnya. Resepi saya amik dari blog mummy faizah. Dan hasilnya, alhamdulillah, sangatlah memuaskan hati.. Saya juga turut merujuk masterchef saya sis Atie yang penuh ilmu bakery di dada..
Biskut oreo saya beli secara timbang di kedai kek, jadi tidak perlu bersusah payah untuk keluarkan krimnya. Butter pulak, saya panaskan atas dapur je, sebab rumah tak ada microwave. Kek ni sebelum masak, nampak macam tak berapa nak jadi, lembik dan tak pada, tapi selepas dimasukkan ke dalam peti ais selama semalaman, rasanya memang mengalahkan kek di cafe S...... R.... Hihi, rugi rasanya baru mencuba, kalau ku tahu semudah ini, lama sudah beranikan diri.
Bahagian atas saya garingkan sikit, supaya nampak menarik.. haha pandai je.. sebenarnya saya tersalah sukatan, whipping cream yang sepatutnya separuh gelas sebab saya cuma gunakan 250 gram cream cheese, tapi tersalah masuk secawan, jadi filling sedikit lembut dan perlu memasak lebih lama.
resepi from : sis faizah
OREO CHEESE CAKE
1/4 buku butter - cairkan
1 1/2 cawan oreo crust/biskut oreo hancur
dua bahan di atas di gaul bersama ,
kemudian di tekan di dalam loyang 8 or 9 inci ,
then di bakar dalam oven selama 10 min pada suhu 130 Degree.
Resepi Filling
500g cream Cheese Tatura.
1/2 cawan gula halus.
1 cawan whipping cream.
>> 3 bahan di atas di 'mix' sehingga gebus, lebih kurang 3 min pada kelajuan ter'maksima'.
>>Suami bertindak sebagai penjaga masa
Kemudian masukkan :
3 biji telur saiz tak kisah
1 sk perasa vanilla.
1/8 dri sebiji jus buah oren.
>> Mix JANGAN LAMA kerana kalau lama nanti whipping cream akan pecah dan berketul2.
Lebih kurang 30 second je.
Then masukkan:
5 - 10 keping biskut Oreo kasar2 (agak2 sebesar syiling 20sen), saya terlupa masukkan, gantikan letak bahagian atas.
Gentel2 kan cream oreo dan masukkan jugak ke dalam adunan, > nanti die melting masa kita
SIAP !
Masukkan filling tadi kedalam loyang , dan bakar pada suhu 160 degree selama setengah jam, kemudian diturunkan suhunye 130 deg sehingga masak.
P/S: Sila fahami oven anda kerana waktu masak kemungkinan berbeza
Jom layan gambar!
Hasil selepas di bakar, akibat kurang sabor nak makan.. masak saja terus keluarkan dari oven. Sepetutnya kena tunggu 30 minit dahulu, sejukkan di dalam oven, barulah di potong. |
Lagi semangat nak balik rumah sebab ada cheese kek menunggu. Disebabkan mama seorang sahaja penggemarnya, ia mengambil masa 4 hari untuk dihabiskan. |
Comments
Post a Comment