Alhamdulillah.. mama berasa lebih sihat kini.
Berpantang di rumah sendiri tentunya memberikan kelainan.
Kali ini, mama dan baba membuat pilihan untuk tinggal di Jitra dahulu selama sebulan sebelum balik berpantang di kampung. Banyak rasionalnya :
- Supaya baba dan mama dapat sama-sama menjaga Zahra.
- Baba tak boleh nak berpisah dengan kita lama-lama, rindu katanya.
- Danial dapat dijaga oleh baba pada waktu malam. Kat kampung, nenek dan atuk perlu bekerja disiang hari, kesian pulak kalau kena berjaga malam untuk membuatkan susu Danial.
- Mama dapat berurut di sini. Kat kampung susah nak cari tukang urut. Ini berdasarkan pengalaman semasa bersalin Danial.
- Paling penting, baba dapat jaga mama.
Makan
Bab makan sebenarnya tak ada masalah sebab mama memang suka menu berpantang. Contohnya sup ikan haruan. Ada setengah orang tak lalu nak makan, tapi mama berselera je. Siap tambah nasi. Ada orang kata, makan nasi masa pantang tak boleh tambah, jadi mama pun letak nasi banyak siap-siap, memang tak tambah la.. (^_^). Memang nak tambah berat badan pun. Sebab mama berat badan underweight. Dok tang tu je sejak sekolah menengah dulu. Lagi pun ibu-ibukan nak menyusu, kenalah makan lebih.
Masalah sembelit ketika pantang boleh diatasi dengan makan oren sunkist. Tapi mama tak berani nak makan banyak-banyak. Sebiji sehari. |
Ikan talang masin turut menjadi menu peberet mama. Sedapnya bila digoreng dengan bawang. Baba pulak suka makan bawang saja. Hari tu baba beli kat market, semalam mama dah habiskan semuanya. |
credit to google Ikan haruan sangat mahal harganya di Jitra. Sekilo berharga RM 25.00. Baba beli setengah kilo dapat dalam tujuh ekor. Tok Ma bawak pula 3 ekor yang besar-besar. Cukuplah tu untuk sebulan. |
Comments
Post a Comment